Priča o zmaju Kvariigri i nogometaševoj kćeri

Zmaj Kvariigra

I te prestupne godine, Zmaj Kvariigra je izbauljao iz Mračnih pećina čim je smislio novu zagonetku. Naviknuvši se na dnevnu svjetlost, obleti krug iznad grada, lupi repinom o obližnji oblaku, zaklepeta krilima iznad glavnog trga i arlauknu:

-O građani, počujte novu zagonetku
zagonetnu sa svih strana
Dajem vam rok da je odgonetnete
tri dana.

Šta je to, šta je to
OKRUGLO PA NA ĆOŠE
ne odgonetnete li
loše vam se piše
piše vam se loše!

Ako se ne odgonetne zagonetka

bit ću veoma ljut

šta je to okruglo pa na kut

Lakšu zagonetku nisam

smisliti mogao

šta je to okruglo

pa na ugao?

Zmaj obleti još jedan prijeteći krug iznad preplašenih građana i vrati se u pećinu.
Maca je prestala da prede, kanarinac je prekinuo koncert, mišu je zastao zalogaj sira u grlu, noge stolica počele su da klecaju i oni koji su na njima sjedjeli, popadali su naglavačke. Nekima bi to možda bilo i smiješno, da nije svima nagovještavalo tmurna vremena. Ako ne pogode zagonetku, Kvariigra će se baviti sljedećim zločinima:
-Kvarit će igre tako što će se pobjedničkom ekipom proglašavati onu koja da više autogolova.
-Tako će djelovati na tetke da one neće razlikovati sol od šećera, pudinzima će dodavati prah ljutih paprika a brašno za palačinke će zamijesiti tečnim sapunima.
-Zaljubljene će prisiliti da se razdvoje, prijatelje da se posvađaju, rođendanske slavljenike da zaborave datum rođenja.
-Naredit će da se na časovima likovnog koristi jedino crna boja a vesele časove će ukinuti.
-Tako će izmiješati stranice knjiga, da će uvod biti na kraju, sredina na početku a kraj u sredini.
I ko zna šta je još sadržavala prijetnja LOŠE VAM SE PIŠE.
Građane je obuzeo strah. Ipak, nadali su se da će njihov gradonačelnik smisliti ako ne odgovor onda nešto čime će odobrovoljiti zmaja.
Gradonačelnik nije smislio odgonetku, ali je smislio plan kako da udalji Zmaja što dalje od grada. Došavši pred pećinu, pozva Zmaja i reče mu:
-Najdraži Zmaju, ukrasu planete, diko malih i velikih. Veoma sam sretan što ste nam i ove prestupne godine ukazali čast da riješimo vašu zagonetku. U znak zahvalnosti, gradsko vijeće je donijelo odluku da vam obezbijedi besplatni boravak na Havajima sve do kraja vašeg života, ovaj, sve dok…
-Dosta trabunjanja!-uzviknu Zmaj takvim glasom da gradonačelnikova leptir kravata uzdrhta, zatreperi i odleti.
-Ako želite da mi učinite uslugu, ugradite mi satelitsku antenu da mogu pratiti utakmice svih liga a ne samo ligu prvaka. Za tu uslugu produžavam rok rješenja zagonetke za dvadeset četiri sata.
-Smatrajte da je satelitska već ugrađena. Preporučujem vam i seriju „ Tajna ukradene učiteljice“. Ja ću vam ispričati, ako želite, prethodnih hiljadu nastavaka.
Ali, zmaj je već odbauljao u pećinu. Drugog dana gradonačelnik je pozvao mudrace da riješe zagonetku.
-Šta bi to moglo biti- razmišljali su mudraci- šta li je to OKRUGLO PA NA ĆOŠE?
To je nešto što je bilo tako dugo okruglo pa mu je dosadilo. Kome može da dosadi što je okruglo ili što se neprekidno vrti u krug? Pa naravno, suncokretu.
Ali, suncokret nema ništa što je NA ĆOŠE…i mudraci tužno zavrtiše glavom.

Trećeg dana gradonačelnik je sazvao predsjednike razrednih zajednica. Možda oni smisle odgonetku.
-Klin se klinom izbija- oglasi se u ime pozvanih predsjednik prvog razreda devetogodišnje škole.
-Odgovorimo zagonetno. Zmaju će biti neugodno da prizna da ne razumije ono što mu je rečeno.
-Pa šta da kažem Kvariigri?- upita gradonačelnik.
-Recite mu nešto što može biti i ovo i ono, i tamo i ovamo, nešto kao idimi dođimi, recite mu da odgonetka glasi: enci menci na kamenci.
-To sam i ja pomislio- odgovori načelnik i pohita ka Zmajevoj pećini.

Kada je čuo odgovor, Zmaj Kvariigra se duboko zamisli, krijući svoju zbunjenost.
-Blizu ste rješenja ali niste pogodili- reče počešavši se po jednoj od glava.
-Ne zaboravite da za dvadeset četiri sata ističe rok poslije kojeg će biti teško vama a blago meni.
Gradonačelnik je silazeći u grad brisao znoj koji ga je oblivao. Stolicama su opet klecala koljena. Nijedan od građana nije sjedio nego je hodao gore –dolje pitajući se šta je to OKRUGLO PA NA ĆOŠE?
Zagonetku nisu riješili ni gradonačelnik ni mudraci ni predsjednici razrednih zajednica. Gradonačelnikove glasonoše su krenule od kuće do kuće. Možda je neko ostao neobaviješten o Zmaju i zagonetki. Tako su zakucali na vrata nogometaša Zlatana i njegove kćerke Dunje.
Dunja nije pridavala Zmaju neki poseban značaj. Brinula se sa mamom za oca koji je bio povrijeđen a imao je silnu želju da odigra i sljedeću utakmicu za reprezentaciju. Pravile su čajeve i mijenjale obloge.
Dunja je redovno gledala očeve utakmice i bila najglasnija u navijanju. Poslije svake utakmice komentarisali su video snimak, razgovarali o taktici, šansama, suđenju, zaleđima, kornerima…
-OKRUGLO PA NA ĆOŠE …i to mi je neka zagonetka!-prezrivo reče Dunja. Lično ću otići tom zmaju i reći mu odgonetku.
Prije nego se uputila ka Mračnoj pećini, saznala je zašto je Zmaj Kvariigra postao zloban. U djetinjstvu se zvao Igrica. Bio je veoma nadaren nogometaš i za njega su se počeli zanimati veliki klubovi. Bio je i član dramske sekcije. Svaki igrokaz u kojem je glumio, pobjeđivao je na školskim takmičenjima.
U vrijeme kada je Igrica išao u školu, matematika je, kao i danas, bila najomiljeniji predmet. Onog ko nije znao računske radnje, svi su izbjegavali i rugali mu se.

Pri kraju školske godine, Igrica je pozvan da odgovara za zaključnu ocjenu.
-Maca je omacila šest mačića, jedno su dali djevojčici, drugo dječaku treće zoološkom vrtu. Koliko je maci ostalo mačića?- pitala je učiteljica. Sigurna sam da si ovladao računskom radnjom oduzimanja.
Kad je Igrica čuo da su maci oduzeti njeni mačići, zanijemio je. Bilo kome oduzeti djecu – to je strašno i nedopustivo. Oborio je sve glave i gledao u pod učionice kao da je on kriv što će maca ostati bez mačića.
-Razmisli Igrice!- strpljiva je bila učiteljica- maca je omacila šest mačića. Bili su tako ljupki, kao upisani. Jedno su mače dali djevojčici…
Igrica briznu u plač. Oduzeti majci djecu!
-E pa sjedi i da znaš, raspust ćeš provesti učeći oduzimanje-izdalo je učiteljicu strpljenje.

Igrica je napustio školu i dugo je tugovao nad sudbinom mace i mačića. Prijatelji zmajčići su ga napustili, prijateljice aždahice su od njega okretale glave. Ko da se druži, ko da se igra ili glumi sa nekim ko ne zna matematiku?!
Igrica se sve više povlačio u sebe. Najzad se povukao u Mračne pećine, osuđujući cijeli svijet za nanesenu nepravdu. Promijenio je ime, navike, ponašanje.
Prozvan je Kvariigrom jer je svake prestupne godine činio razne zloće građanima iznad čijeg se grada nalazila njegova pećina.

Sat vemena prije nego je istekao rok za pogađanje zagonetke, Zmaj je začuo kako ga doziva neki glasić. Pomisli kako je gradonačelnikov glas utanjio od straha. Iznenadi se kad ugleda djevojčicu.
-Ja sam Dunja a znam ko si ti. I znam odgonetku.
-Ti da znaš odgonetku!-uzviknu zmaj i zavali se od smijeha.
-Baš ja. Mogli ste smisliti za četiri godine i nešto teže.
-Zar postoji nešto teže? Pa nisu je odgonetnuli ni gradonačelnik, ni mudraci ni predsjednici razrednih zajednica. I ne zaboravi mala, zagonetku sam smislio bez ičije pomoći.
-I ja sama pišem zadaću pa se ne hvalim.
Zmaju bi neugodno. Premještao je daljinski upravljač koji je ponio sa sobom iz jedne u drugu šapu, iz druge u treću, iz treće u…
-Počuj odgonetku: OKRUGLO PA NA ĆOŠE je lopta postavljena u kut terena, onaj dio sa kojeg se izvode korneri. Ništa lakše!
Na licima svih Zmajevih glava ogledalo se čuđenje. Ono ustupi mjesto divljenju i Zmaj iskreno čestita djevojčici. Krenu ka pećini. Naglo se zaustavi.
-Kako si pogodila?- upita Zmaj.
-Moj otac je nogometaš-odgovori djevojčica.
-Kako se zove?
Dunja reče očevo ime.
-Gledao sam ga. Izvanredan je to igrač. Kakav samo ima skok glavom. Čini se da svi u porodici upotrebljavate glavu na najbolji način. Da li bih mogao da prisustvujem narednoj utakmici na kojoj će igrati tvoj otac?
-Naravno. Obezbjedit ću kartu.
Grad je odahnuo. Palačinke će biti i dalje slatke, zaljubljeni će voljeti i biti voljeni, prijateljstva će trajati, na crtežima će samo noć i perje gavrana biti crne boje.
Zlatan se oporavio. Na prepunim tribinama, jedno pored drugog, sjedjeli su Dunja i Zmaj. Zlatan je dao gol poslije izvođenja kornera.
Sretni su napustili stadion.
-Eto, okruglo pa na ćoše je obradovalo sve navijače očevog tima- reče Zmaj.
-Da li bi opet želio da budeš Igrica?- upita ga Dunja.
-Od sveg srca-odgovori Zmaj.
-Saznala sam zašto si postao Kvariigra i znam kakva ti je nepravda nanešena. Pripremam igrokaz o princezi na zrnu graška. Da li bi želio da igraš u njemu?
-Od sveg srca-ponovi Zmaj.
-Koju ulogu meni namjenjuješ?
-Ti bi glumio zrno graška.
-Ta uloga je kao stvorena za mene- i oboje se nasmijaše.
Dunja krenu prema školi u kojoj će se održati prva proba a Zmaj se, ipak, uputi prema prodavnici aparata za pečenje kokica uz koje je svaki igrokaz razigraniji.

340

Comments are closed