Nikad nemoj da skačeš sa drveta pred simpatiju!

mirsad_becirbasic_memoriam1050x110

Prenosimo odlomke iz dnevnika učenika kojeg zovu Romeo Srcolomac:

Nikada ne recite simpatiji da je slatka kao kolač.
S pravom će se naljutiti jer se kolač, naprimjer, krempita,brzo pojede pa se odmah misli na drugi kolač, naprimjer, tufahiju. Ljubav treba da je vječna, a ne prolazna kao što su prolazni kolači, vjerna, a ne, kao u slučaju kolača, da se poklanja pažnja sad jednom sad drugom kolaču, to jest sad jednoj, a potom drugoj izabranici. Ali, ako imate ozbiljne namjere, simpatija se može pozvati na kolače.
– Nije preporučljivo da sa nekog drveta skočite pred simpatiju makar se radilo o baobabu ili sekvoji.
Skočit ćeš kako bi simpatiji zastao dah i kako bi je uvjerio da tebi tako uvijek zastane dah kad je vidiš i da ti dah može povratiti jedino pristanak na zajednički odlazak na ples. Tvoj izgovor da si htio s neba da joj skineš zvijezdu, ali da nisi baš dobro procijenio razdaljinu, neće joj zvučati uvjerljivo.

− Nikad joj nemojte poklanjati brokule ili blitvu, iako su to drevni simboli ljubavi, iako su to provjereno zdrave namirnice koje poklonjene pokazuju koliko vodite brigu o zdravlju izabranice. Nemojte poklanjati ni ciglu, iako ste time željeli reći da namjeravate sagraditi dom u kojem ćete zajedno živjeti.

Ne preporučujem ni komplet papirnatih kesa koji očigledno pokazuje koliko vodite računa da simpatija živi u zdravoj okolini. Također, prije nego pokloniš djetelinu sa četiri lista, obavijesti se da li zna njeno simbolično značenje, jer dar može pogrešno protumačiti. Dovoljna je jedna ruža. U svojim očima izgledat ćeš tako obično, ali u njenim bit ćeš kao svitanje sunčanog dana čija toplina izražava tvoja osjećanja.
− Ako pristane na šetnju, izvadi svesku u koju su zapisane tvoje obaveze pa ih glasno pročitaj:
Prije podne:
− učimo japanski s osmijehom i mukom,
− tenis,
− učešće u akcijama humanitarnog društva, časovi iz sviranja na harfi,
− usavršavanje rada na kompjuterima, napredni smjer,
− kursevi za mlade pčelare.

Poslije podne:
− učešće u akcijama društva za zaštitu okoliša,
− časovi iz pantomime,
− kursevi iz kulinarstva: kako živjeti od vazduha itd.
Dvoumi se, razmišljaj, pa onda predloži termin koji oboma odgovara, ali stavi do znanja da se zbog nje odričeš nekog od sadržaja tvog slobodnog vremena.
− Ukoliko učestvuješ u atletskom takmičenju utrka, zamoli prijatelja da u blizini cilja drži sliku tvoje simpatije tako da je vidiš na svakoj dionici staze. To će u tebi razviti neslućene mogućnosti i sigurno ćeš
pobijediti. Medijima ćeš izjaviti da ti je ljubav dala snagu i da je u ovoj trci pobijedila ljubav.
− Ne obećavaj da ćeš simpatiju darovati egzotičnim ostrvom, ili bagerom, ne odvedi je na aerodrom da bi, pokazavši avione i vrapce koji žive ispod svodova, rekao: sve ovo će jednog dana biti tvoje. Ne zato što
ti obećanje ne bih ispunio, nego zato što darovanje egzotičnog ostrva ili bagera ili aerodroma treba da bude iznenađenje. Ukoliko bude neuobičajeniji povod, kao dan kad je simpatija naučila da čita, ili kad je prvi put pojela čorbu do kraja, utoliko će radost poklonom biti veća.
Svaka je ljubavna priča drugačija i neponovljiva.
Siguran sam da ću se u to uvjeriti ako ja budem imao prilike da čitam tvoj dnevnik. Kada voliš i kada si voljen, vrijediš za dvoje.


188

Tags:

Comments are closed